"BLADE RUNNER" på Timbuktu onsdag 14.feb. kl. 2000
"Lange flate ballær" på Timbuktu
Onsdag 24. januar kl. 2000, blir det framsyning av publikumssuksessen "Lange flate ballær" på Adolfbuda. 11 år.
Endeleg er programmet for våren klart! Timbuktu filmklubb har etter nøye vurdering valt følgjande filmar:
Onsdag 24/1 kl 20: Lange flate ballær. Regi: Bjørn Fast Nagell
- de trodde de bare skulle på fotballtur...
Lange Flate Ballær er en vill komedie om seks karer som jobber sammen på EdGarasjen. Verkstedet trues av konkurs, og guttane står i fare for å miste jobbene sine. I ren desperasjon velger de å gjøre det som er mest naturlig for dem - å bruke det som er igjen i kassa på guttetur. Til Fotball-VM i Tyskland! Uten damer.
Onsdag 14/2 kl 20: Blade runner Regi: Ridley Scott Directors cut -92
Rasende gassflammer slår opp mot en noeonhimmel og lyser opp enorme, maya-inspirerte skyskrapere. Åpningen av Blade Runner hvor vi farer frem over utkanten av et Los Angeles noen tiår inn i fremtiden er en av de mer inponerende innledninger på en Science Fiction-film noensinne. Vi får et blikk inn i vår egen verden hvor alle dystre spådommer om forfall og kommersialisering er blitt innfridd. Storbyen er blitt et sosialt segregert sted, hvor eliten lever i sine palasser høyt over gatenivå. Der byens bunnfall klamrer seg til en eksistens, mer på tross av fremskrittet, enn på grunn av det. Skillet mellom raser og språk er ikke-eksisterende og helheten virker forvirrende og fremmed. Slik ekstrapolerer man frem en framtid ut av eksisterende utviklingsmønstre, genistreken og troverdigheten i dette skulle det være unødvendig å fremheve.
Fransk aften, søndag 4/1.
Denne kvelden fokuserar vi på regissøren Jean Pierre Jeunet, og serverar ost og kjeks mellom filmane.
Kl 18: De fortapte barns by Regi: Jean Pierre Jeunet
Likte du Delikatessen fra 1990, vil du elske denne filmen. Den er klassifisert som science fiction, men skiller seg sterk ut fra den etablerte genren. Med sterke dystopiske undertoner får vi presentert en verden sett gjennom gatebarns øyne. Den er vagt satt i fremtiden, hvor olje-plattformene blir brukt til ymse. Filmen har en helt, men denne helten er ingen vanlig helt. Hvis du husker filmen Rosens navn finner du raskt ut at den pukkelryggede munken Salvatore spiller barnas helt i filmen, One Som tittelen peker på, er byen en fortapt by hvor barn blir overlatt til seg selv. "Cyclops" (halvt menneske, halvt maskin) preger bybildet, og det er disse som kidnapper barna ut til plattformen. Når da en liten sulten gutt ved navn Denrèe blir kidnappet, prøver One og Miette å hente han tilbake. Etter mye om og men befinner de seg til slutt ute på riggen, hvor den gale forskeren er godt i gang med å stjele Denrèes drømmer. Men igjen dukker marerittet opp, som det så ofte gjør hos Jeunet & Caro. Dette gir en slags skrekkfilmeffekt, som de er ute etter å kombinere med en rekke andre elementer (dystopi, science fiction, action…). Men det som står sterkest i alle filmene deres er ønsket å bryte grenser gjennom å fritt leke med mediet. De kombinerer en rekke genrer samtidig som de prøver seg på et nytt filmspråk. Med Darius Khondji bak kamera og et helt crew på spesialeffekter, er det ingen tvil at deres intensjoner er å prøve å skape et nytt uttrykk på film.
Kl 21: Den fabelaktige Amelie fra Montmartre. Regi. Jean Pierre Jeunet
Velger man å lage film på Montmartre med den hvite bløtkakekirken Sacre Coeur på toppen, og handlingen er sentrert rundt en gammel leilighet fin de siecle, en grønnsakbutikk på hjørnet og en kaffebar der hovedpersonen jobber, med stadig musettetrekkspill på lydsiden, da er målet å lage romantikk. Vi følger Amelie bokstavelig talt fra sædcellen smelter sammen med egget, og gjennom oppveksten.
Far er lege og mor dør når en selvmordskandidat kaster seg ut fra Notre Dame, og treffer henne med full kraft på fortauet. Men ellers foregår historien i dagene etter reaksjonen på bilulykken som kostet prinsesse Diana livet. En erotisk og forelsket komplisert jakt der Amelie forsøker å finne ut hvem den utkårede er, før han får se henne. Han jobber både i pornobutikk og i et spøkelsestog på tivoli, og dessuten inngår i jakten et album fullt av bilder tatt i diverse fotoautomater. Original
Komplisert dette, men så er også Jean-Pierre Jeunet en av de få gjenlevende filmskapere med originalitet.
21/3 kl 20: Donnie Darko Regi: Richard Kelly
Handlingen foregår i 1988 og sentrerer rundt Donnie Darko (Jake Gyllenhaal), en 16-årig schizofren og svært intelligent gutt. En natt blir han kallet ut av huset av den uhyggelige, nesten 2 meter høye kaninen Frank (Duval), som forteller ham at verden vil gå under om 28 dager, 6 timer, 42 minutter og 12 sekunder. Mens Donnie er ute av huset, krasjer en flymotor gjennom taket til rommet hans. Filmen fortsetter med å fortelle hva som hendte disse 28 dagene, og seeren settes inn i en mengde figurer: Donnies familie, hans nye kjæreste Gretchen Ross (Malone), den radikale engelsklæreren Karen Pomeroy (Barrymore), den over 100 år gamle damen Roberta Sparrow (Patience Cleveland), noen av Donnies venner og fiender og den erkeamerikanske selvhjelpsterapeuten Jim Cunningham (Swayze). Trådene nøstes opp i den mystiske slutten, men man sitter like fullt igjen med mange ubesvarte spørsmål. Flere av disse besvares i den fiktive boka The Philosophy of Time Travel, som foruten å spille en viktig rolle i filmen er å finne på DVD-en og på Internett
Onsdag 11/04 kl 20: Volver – å vende tilbake. Regi: Pedro Almodovar
Søstrene Raimunda og Sole lever ulike liv, men de bærer på den samme mentale bagasjen etter at foreldrene døde i en storbrann for mange år siden. Så omgis de av døden på nytt, men denne gangen er det håp å finne bak sorgen og sjokket.
Raimunda er vaskehjelp, mor til Paula og kona til giddesløse Paco, som kanskje er faren til Paula. En kveld ser Raimunda datteren vandre omtumlet gatelangs. Det viser seg at jenta ved et uhell har knivstukket Paco til døde etter at han prøvde å forgripe seg på henne. Raimunda bestemmer seg for å dekke over handlingen og ta ansvaret hvis noen skulle oppdage sannheten. På en likvake for tante Paula får Raimunda høre at det går rykter i landsbyen om at moren Irene hadde gått igjen som et spøkelse for å ta seg av Paula på hennes siste dager. Ganske riktig: en kveld får Raimundas søster, Sole, se Irene komme ned trappen i Paulas hus. Sole blir skrekkslagen, men ganske snart forstår hun sammenhengen. Uten å fortelle Raimunda noe, godtar Sole at moren får bo hos henne. Ettersom Sole driver frisørsalong hjemmefra, blir Irene framstilt som en russisk innvandrer for å skjule identiteten sin. Hver gang det ringer på døren, gjemmer Irene seg under sengen på soverommet i tilfelle det skulle være gamle kjente som kommer. Raimunda er i mellomtiden tilfeldigvis blitt ansvarlig for en lokal restaurant, men det kan ikke la seg gjøre i lengden å skjule sannheten om de mange hemmelighetene. Snart må alt for en dag i en familie som har levd med den harde vinden fra øst, brann, galskap, overtro og død. Kort sagt: livet.
Onsdag 02/05: Program ikkje bestemt. Alle som vil kan kome med forslag til styret.
Filmen "Så som i himmelen" på Adolfbuda - Onsdag 29.nov
Onsdag 29.11.06 kl. 2000 vert det framsyning av den svenske storfilmen "Så som i himmelen".
Filmen er sett av 1,3 mill. svenskar og vart nominert til Oscar for beste utanlandske film. Også i Norge har "Så som i himmelen" gjort suksess og mange fortel at filmen har gitt dei ei stor filmoppleving.
I hovedrolla som dirigenten Danien Daréus møter vi Michael Nyqvist. Ein av Sveriges mest suksessfulle skodespelarar, kjent mellom anna frå filmar som "Tilsammans" (2000), "Grabben i graven brevid" (2002) og "Smala Sussie" frå 2003.
Velkomen. Kafè med kaffe, brus, snacks og ikkje minst nyydeleg pizza.
"Billy the Kid" på filmklubben onsdag 15. november kl. 2030
Visste du at Bob Dylan skreiv "knocking on heavens door" til westernfilmen Pat Garret and Billy the Kid? Dylan var i starten hyra inn for å skrive opningslåta, men fekk snart oppdraget med å skrive heile soundtracket og ikkje minst spele ei viktig bi-rolle i denne klassiske westenfilmen. I rollene møter vi også James Coburn og Kris Kristoffersen. Vel møtt til hardkokt western på Adolfbuda.
Kjekk feiring på Adolfbuda
Adolfbuda var tirsdag åstad for ei heller ny form for feiring i Gjerdsvika. Utstyrt med kostymar, smike og andre skremande effektar inntok dei yngste buda for feiring av Halloween. Med mykje meir knask enn knep og litt skummel teiknefilm vart det ein kjekk filmkveld der Joachim Gjerde gjekk av med sigeren for beste kostyme.
Program for filmklubben hausten 2006
Timbuktu set opp fyljande spanande program for hausten 2006:
20.9 Gymnaslærer Pedersen 18.10 Istid 2 (barn) 18.10 Grease 31.10 Corpse Bride (barn) 31.10 Halloween 14.11 Billy the kid 13.12 Pitbull-Terje Timbuktu Filmklubb
Godt besøk på filmklubben
Ane Dahl Torp fekk Amanda-prisen for si rolle som Nina
Mange hadde tatt turen for å få med seg den nye filmen til Hans Petter Moland, "Gymnaslærer Pedersen". Filmen, som bygger på ein roman av Dag Solstad, vart ei flott opning på haustprogrammet for Timbuktu.
VÅRPROGRAM 2006
Onsdag 22 februar, kl 20.30:
Motorsykkeldagbøkene, spansk 2004. Regi: Walter Salles. I 1952 legger den alvorlige medisinstudenten Ernesto Guevare de la Serna (Che Guevara) og hans venn, den kvinneglade biokjemikeren Alberto Granado ut på en reise for å oppdage det virkelige Sør-Amerika. De starter turen som romantiske svermere, men på den åtte måneder lange reisensetter møtet med kuede arbeidere og en koloni av spedalske varige spor og leder dem inn på andre livsløp..
Onsdag 15 mars, kl 20.30
Gjøkeredet, amerikansk, 1975. Regi : Milos Forman Jack Nicholsons McMurphy soner en dom for voldtekt og står i fare for å bli sendt på straffarbeid på grunn av en del episoder i fengselet. I stedet simulerer han gal og lykkes slik å bli sendt til en mentalinstitusjon for observasjon. Filmen høstet hele fem oscar, og Jack Nicholson fikk oscar for beste mannlige hovedrolle.
Onsdag 5.april, kl 20.30:
Amelie fra Montmatre, fransk, tysk 2001. Regi: Jean Pierre Jeunet Amélie er en vimsete og litt naiv ung pariserinne som kommer fra et lett dysfunksjonelt miljø. Men hun finner ut at dysfunksjonalitet kan bøtes på, hvis noen bare tar på seg å være den som gir folk det nødvendige lille dyttet i ryggen. Hennes små inngrep i folks liv gir de mest fantastiske resultater, men klarer hun også å gi seg selv den sjansen hun fortjener når den dukker opp – i Nino Quincampiox´skikkelse? Amélie minner kanskje litt om Hamlet fordi den tematiserer handlingslammelse hos personer som vet hva de vil, men noe tungt skjebnedrama er dette overflødighetshornet av en film absolutt ikke.
Onsdag 26.april, kl 20.30: Postmannen,. italiensk, 1995. Regi: Michael Radford. Dikteren Pablo Neruda er utvist av Chile av politiske årsaker, og sammen med sin frue må han leve i eksil på denne lille øya. Mario får jobb som postbud for den kjente dikteren da han kommer, og helt betatt ser han mengden med fanpost Pablo får fra sine kvinnelige lesere. Som han har fått beskjed om holder Mario seg unna all konversasjon med Pablo - helt til han treffer barpiken Beatrice, som han blir dypt og inderlig forelsket i.
Filmstyret tar forbehold om eventuelle endringer.
Klubben ble stifta i november 2005 og har filmpremiere onsdag 1. februar. Lokalene er i Adolfbuda, der filmene blir vist på et 2 x 2 m stort lerret. Som seg hør og bør på kino er det også et lite kiosksalg. Inngangsbilletten inkluderer medlemsskap i Timbuktu Filmklubb.
Gjøkeredet på filmklubben onsdag 15.mars kl. 2000
Timbuktu Filmklubb slår til med en skikkelig klassiker onsdag 15 mars, kl 2000 på Adolfbuda.
I filmen Gjøkeredet soner Jack Nicholsons McMurphy en dom for voldtekt og står i fare for å bli sendt på straffarbeid på grunn av en del episoder i fengselet. I stedet simulerer han gal og lykkes slik å bli sendt til en mentalinstitusjon for observasjon. Filmen høstet hele fem oscar, og Jack Nicholson fikk oscar for beste mannlige hovedrolle.
Gjøkeredet, amerikansk, 1975. Regi : Milos Forman
Klassikeren "Grease" på Adolfbuda
Grease - filmen som har blitt eit kultfenomen for alle i alle aldrar. Olivia Newton-John og John Travolta spelar det unge forelska paret i filmen med det nostalgiske attersynet på eit tiår då alt var enkelt og rosenraudt.
Timbuktu Filmklubb på Adolfbuda onsdag 18.10. kl. 2000. Open kafe før og etter filmen. Servering av gratis kaffe og after eight.
Pitbull-Terje på filmklubben onsdag
Endeleg er det klart for nok ein filmkveld på Adolfbuda. Denne gong er det julefilmen Pitbull-Terje som står på plakaten, ein film for vaksne og dei litt større barna. Filmen er spelt inn på Lillehammer, og berre det er god nok grunn (!) til å benkje seg framfor lerretet med popcorn og cola kl 18 onsdag kveld..
Omtale frå filmen: Den eneste vennen Jim kan få, er den eneste vennen han ikke vil ha. For første gang i livet, og på en helt annen måte enn han hadde tenkt seg, må Jim forholde seg til noe så enkelt og vanskelig som en venn. Jim er 12 år, men på en måte mye eldre. På skolen er han minst i klassen, og tvinges til å kjøpe øl og røyk og arrangere fester i garasjen. Hjemme er det annerledes. Der er han far i huset, og tar vare på moren sin, som har forskanset seg under dyna med opptak av månelandingen på VHS og nekter å gå ut. Juleforberedelser ute og hjemme gjør at Jim får merke hvor vanskelig det er å være både stor og liten på samme tid. Så begynner det en ny gutt i klassen, og Jim får vennen han ikke vil ha: Terje. PITBULLTERJE. Sånn. De fleste voksne stopper å lese sånn ca. her, og tenker at dette virker som en fin film om sunne verdier som ansvar, omsorg og relasjoner. ”Dette er en ordentlig film. Den kan dere se”, sier de. Hahaha! PITBULLTERJE er egentlig en film om løgn! Og neseblod! Og flammefiser! Og øl! Og tørste kjøpesenternisser! PITBULLTERJE er både vanlig film og animasjon, komikk og alvor, juling og julestemning. Kort sagt: PITBULLTERJE er en film om hva som skjer når noen stikker kjepper i jula.
Onsdag vert det igjen kinoframsyning på Adolfbuda. Timbuktu filmklubb starter klokka 18 med ein barnefilm. Kl 2030 viser vi den aktuelle filmen "En ubehagelig sannhet":
Fra regissør Davis Guggenheim får vi suksessen AN INCONVENIENT TRUTH fra Sundance Film Festival . Den gir oss et lidenskapelig og inspirert innblikk i én manns innsats for å avsløre de myter og misforståelser som global oppvarming er omspunnet av, og inspirerer til handling for å forhindre det.
Denne mannen er tidligere visepresident Al Gore som i kjølvannet av valgnederlaget i år 2000, skiftet fokus i livet og nå konsentrerer seg fullt og helt om å redde jorden fra endringer vi ikke kan snu. I dette tankevekkende og skarpe portrettet av Gore og hans turné med sitt "global oppvarmingsshow" er Gore morsom, engasjerende, åpen og kort og godt i fyr og flamme over å bringe den grimme sannheten om det han kaller vår "planetære krise" ut til vanlige mennesker før det er for sent.
Nå som 2005 og den verste stormperioden som USA noen gang har opplevd, er bak oss, kan det se ut til at vi nærmer oss dette punktet. Og Gore legger ikke fingrene imellom når han forklarer alvoret i situasjonen. Blant overbevisende fakta og spådommer om framtiden ligger Gores personlige historie - fra idealistisk student som så konturene av en gedigen miljøkrise, til ung senator stilt overfor en rystende familietragedie, som endret hans syn på verden, og til mannen som nesten ble president, men i stedet vendte tilbake til den saken som hadde betydd mest for ham. I troen på at det ennå ikke var for sent å gjøre noe.
Med vidd, kløkt og håp serveres vi i AN INCONVENIENT TRUTH Gores overbevisende argumenter om at vi ikke lenger kan unne oss å se på global oppvarming som et politisk spørsmål. Det er snarere den største moralske utfordringen vår globaliserte sivilisasjon er stilt overfor.
Filmkveld på Adolfbuda
Onsdag vert det igjen kinoframsyning på Adolfbuda. Timbuktu filmklubb starter klokka 18 med ein barnefilm. Kl 2030 viser vi den aktuelle filmen "En ubehagelig sannhet": Fra regissør Davis Guggenheim får vi suksessen AN INCONVENIENT TRUTH fra Sundance Film Festival . Den gir oss et lidenskapelig og inspirert innblikk i én manns innsats for å avsløre de myter og misforståelser som global oppvarming er omspunnet av, og inspirerer til handling for å forhindre det. Denne mannen er tidligere visepresident Al Gore som i kjølvannet av valgnederlaget i år 2000, skiftet fokus i livet og nå konsentrerer seg fullt og helt om å redde jorden fra endringer vi ikke kan snu. I dette tankevekkende og skarpe portrettet av Gore og hans turné med sitt "global oppvarmingsshow" er Gore morsom, engasjerende, åpen og kort og godt i fyr og flamme over å bringe den grimme sannheten om det han kaller vår "planetære krise" ut til vanlige mennesker før det er for sent. Nå som 2005 og den verste stormperioden som USA noen gang har opplevd, er bak oss, kan det se ut til at vi nærmer oss dette punktet. Og Gore legger ikke fingrene imellom når han forklarer alvoret i situasjonen. Blant overbevisende fakta og spådommer om framtiden ligger Gores personlige historie - fra idealistisk student som så konturene av en gedigen miljøkrise, til ung senator stilt overfor en rystende familietragedie, som endret hans syn på verden, og til mannen som nesten ble president, men i stedet vendte tilbake til den saken som hadde betydd mest for ham. I troen på at det ennå ikke var for sent å gjøre noe. Med vidd, kløkt og håp serveres vi i AN INCONVENIENT TRUTH Gores overbevisende argumenter om at vi ikke lenger kan unne oss å se på global oppvarming som et politisk spørsmål. Det er snarere den største moralske utfordringen vår globaliserte sivilisasjon er stilt overfor.
Timbuktu Filmklubb inviterer på filmfest førstkomande søndag, 010407. Seansen startar med barnefilmen om den vesle tapre Kirikou, som mange vart kjent med etter at han trekte torna ut av den vonde trollkvinna. Denne gongen er det villdyra som er problemet i landsbyen der Kirikou bur. Etter barnefilmen kan dei vaksne sette seg godt til rette og sjå Jean Pierre Jeunet og Marc Caro sin film; De fortapte barns by. Etter vaksenfilmen byr på filmklubben på litt ost og kjeks til sine medlemmer før den nydelege perla av ein film ”Il postino” – Postmannen, visast som avslutning.
Program for dagen:
Kl. 16.30: Kirikou og villdyrene ( barnefilm, tillatt for alle): Her får du historien om den gang Kirikou forhindret at folk ble spist opp av sultne og sinte hyener, om den gang alle i landsbyen sultet og han måtte selge leirkrukker på markedet for å skaffe mat til alle, og da han måtte finne motgift til planten som hadde forgiftet alle kvinnene i landsbyen.
Kl 18.00: De fortapte barns by: Er en vri av det typiske eventyr. Filmen handler om det onde geniet Krank som bor på en plattform i havet utenfor en by sammen med sine hjelpere: seks identiske kloner, den lille og sjefete Miss Bismuth og den snakkende og filosoferende hjernen Irvin som lever i et akvarium. Krank har ikke muligheten til å drømme, og får derfor sine medhjelpere til å kidnappe små barn slik at han kan stjele drømmene deres.
Kl 20.30: Postmannnen: Hovedrolleinnehaver Massimo Troisi døde dagen etter at opptakene til filmen Postmannen var gjort. Vissheten om det gjør en film som i utgangspunktet er både vakker, varm og vemodig til en uvanlig bevegende opplevelse.
Troisi spiller det enkle landsbypostbudet som opplever sin andre ungdom gjennom vennskapet med forfatteren Pablo Neruda. Filmen bygger løst på historien om den chilenske dikterens eksil på Capri tidlig på 50-tallet.
Timbuktu filmklubb viser onsdag følgjande filmar:
Kl. 18: Happy Feet, amerikansk, 7 år
Hos keiserpingvinene lykkes du ikke uten en sangstemme. Det er synd for Mumle, som bare kan steppe. Når matmangel truer, får Mumles fotrappe talent skylda, og han landsforvises. Han må satse alt for å kunne ønskes velkommen tilbake
Kl. 20: Slipp Jimmy fri. Norsk/engelsk, 15 år
Fire trøtte typer, tre gangstere, fem veggiser og en million grunner til å slippe fri én narkoman elefant
Roy Arnie (Jan Sælid) har en drøm. En dag skal han drive sitt eget sirkus og erobre verden. Nøkkelen til Roy Arnies drøm er Jimmy, et grisehekta narkovrak av en sirkuselefant som skjuler en farlig verdifull hemmelighet. Alt Roy Arnie trenger å gjøre er å slippe Jimmy fri og drømmen vil bli virkelig. Men så går elefanten berserk og rømmer opp på vidda.
Regissør: Christpoher Nielsen
| |