Storstilt feiring av Fredun 50 år

Fra venstre; Per Sandanger, Bjørg Slettevoll, Peder Ristesund og Hjamar Slettevoll
<p>Fra venstre; Per Sandanger, Bjørg Slettevoll, Peder Ristesund og Hjamar Slettevoll</p>

Søndag 20. september kunne leder i Fredtun-styret, Bjørg Slettevoll, ønske en fullsatt Fredtunsal velkommen til feiring av femtiårs-jubilanten.
Og det var et rikholdig og allsidig program hun ønsket velkommen til.
Det var styret i Fredtun og Husmorlaget som stod som ansvarlige for denne festkvelden.
Bjørg tok først en liten gjennomgang av Fredtun sin historie og framholdt den fantastiske dugnads-ånden som preger bygda, både før og nå.
Per Sandanger, byggeleder, Peder Ristesund, arkitekt - opprinnelig fra Kvamsøya og Hjalmar Slettevoll, dugnadsansvarlig, var kveldens hedersgjester.
Per Sandanger fortalte om historia rundt oppstarten av bygginga.
Veronika Bonaa leste diktet hennes oldefar, Paul Stokset, skrev om meningene av plasseringa av Fredtun. Diskusjonene hadde nok "stått høyt i taket" om dette i bygda.
Skolekoret med dirigent Petra Husøy sang "Hurra for deg" og Anti-janteloven.
Grete Muren holdt kveldens andakt. Hun sammenlignet Fredtun med et fyrtårn, noe trygt og godt å holde seg til. Det alltid vært godt å komme dit.
Palmar Gjerde overrakte kr,- 35 000 på vegne fra bedrifter i Gjerdsvika - han mente bedriftene ser behovet for Fredtun som forsamlingshus, både i glede og sorg.
Marie Lovise Widnes var kveldens festtaler, hun kåserte over tida før kontra nå, og forskjellene i dagliglivet, både mat og fritissysler.
Ordfører Dag Vågen overrakte pengegave til en sprek jubilant på vegne av kommunen. Han mente at opplevelsen av kultur er like stor på Fredtun som i de store kulturhusene rundt om i verden, men, at det ikke finnes slikt matbord noe sted!
Erlend Holseker spilte nok en gang nydelig til oss på piano, "The entertainer".
Både mannskoret Vyrde og damekoret Sirene, begge med Torgeir Hauge som dirigent, hadde tatt veien rundt Gjøneset og gledet oss med fire sangnumre hver.
Midt i programmet var det pause for mat, og hvilket matbord; det er bare helt fantastisk hva damene i husmorlaget hadde å by på. Ingen gikk sulten hjem, og tomt var det slett ikke!
Trekking av vinnerene av utloddninga var siste post på programmet.
Disse vant:
- blomsteroppsats; Anna Haanes
- engel: Laila Andersen Gjerde
- spekefjøl med kniver; Sindre Refsnes
- gavekort verdt 400 kr/Sandanger: Palma Hide
- gavekort, verdt 400/Rørservice: Sigurd Gjerde
- vaffeljern: Mathias Meli Hjelle
- tursekk: Frøydis Gjerde
- kakefat: Elise Gjerde
- linduk: Trude Gjerde
- trøstepremiene (twist) ble vunnet av Jonna Lise Gjerde, Grete Muren og Berit Weien
Kristin

Dukar til leige

Husmorlaget har middagsduker til leige, storleiker 2,30 x1.40, og 1.80 x 1.40 til kroner 60 per stykk. Laget vaskar og steller dei etter innlevering. Kontakt Margrethe Gjerde, Liv Muren eller Bodil Leikanger.

Mykje lefse att!

lefse.jpeg

I fleire dagar har Husmorlaget i Gjerdsvika kjevla og steikt over 1000 lefser. Laurdag fekk dei som ikkje har tida til slikt sjølv, eller vel å overlete baksten til røynde lefsebakarar, høve til å sikre seg påsmurde lefser til jul.

I dagane før laurdag var over 10 damer i sving på kjøkenet på Fredtun. Dei fleste av dei medlemar av Husmorlaget, men med nokre forsterkingar utanfrå.
- Det var mest så melrøyken stod i taket. Nokre kjevla, andre kjevla leivene endå større, atter andre steikte og ”bakketausene” smurde, fortel Hildgunn Gjerde i Husmorlaget i Gjerdsvika, og forklarer at bakketausene er damene på Bakkå, som no er over 80 år gamle.

Alle i sving

Husmorlaget er ei gruppe damer som har halde saman i mange år. Dei engasjerer seg i bygdafolket sitt ve og vel, alt frå dei minste til dei eldre. Alle som får barn i bygda får seg eit par med heimestrikka lester til den nyankomne. I sommar samla dei inn pengar til ein flaggstong til Adolfbuda, denne gongen er det varmepumpe på Fredtun som er målet. Og vert alle lefsene selt, er målet nådd.
- Vi har hatt sju dagar med effektiv baking, åttande dagen vaska vi huset, fortel leiar i Husmorlaget, Margrethe Gjerde. Sjølv om det vert litt intern diskusjon om ein skal rekne med dei lefsene damene har ete medan dei har bakt, er alle samde om dei har steikt over 1000 lefser. At nokre av dei er ete opp under baksten, er slikt som høyrer med og med på å gjere lefsebakinga til eit triveleg og sosialt prosjekt. Laurdag hadde dei driftige damene utsal, og fleire var innom for å sikre seg litt julebakst. Mellom kundane var Hallvard Slettevoll.

Fleire lefser att!

- Ja, der har vi ein skikkeleg ”løfserøv”. Damene bak disken ler
hjarteleg då Hallvard dukkar opp. Han ler med, og meiner han godt kan kallast ein løfsesrøv, ein som verkeleg sett pris på heimebaka, påsmurde lefser.
- Ja, eg er glad i lefser, stadfester han og bidreg til at husmødrene får
litt betre plass i frysaren og fleire bidrag i varmepumpekassa.
Men trass i godt sal skal det noko til å få selt så mange lefser, og damene i Husmorlaget oppmoder folk til å ta kontakt om dei vil sikre seg heimebakte, påsmurte lefser etter gamal oppskrift til jul.

Bildetekst: Hallvard Slettevoll vedgår at han er ein såkalla ”løfserøv” som sett pris på heimebakte, påsmurte lefser. Frå venstre; Margrethe Gjerde, Bodil Leikanger, Liv Muren og Hildegunn Gjerde.

Sal av lefser på Fredtun - Laurdag 25.oktober kl. 10

Laurdag 25 oktober kl.10 sel Husmorlaget heimebaka lefser på Fredtun.
Pris er 25 kroner pr stk. Vel møtt til ein god handel.