17.mai-feiring i Gjerdsvika 2006

Nokre bilder frå 17.mai-feiringa i Gjerdsvika

Gjerdsvikdamene i siget!

Endelig nærmer fotballsesongen seg, og Gjerdsvika damer er i rute. I år har laget meldt seg på til 7-er serien med et 5-er lag. Dette fordi at en i fjor var svært få spillere, og strevde nesten hver kamp med å stille fullt leg. I år betyr det at de andre lagene må møte oss med fem spillere.
Vi mangler fortsatt sårt en trener, og alle som er interessert i å trene oss må ta kontakt!
Vi er selvfølgelig også svært interessert i nye spillere. Treningstider er på tirsdag kl 20, og torsdag kl 19.
Ta kontakt med Hege Stormbringer eller Aileen Tarberg.
Innlegg: Lider av "kollektiv hjerneblødning"
Professor og maktforsker Per Selle ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitet i Bergen
Professor og maktforsker Per Selle ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitet i Bergen

Les om Per Selle sitt syn på vindkraftutbygginga

 Lider_av_kolletiv_hjernebl_dning.pdf

Innlegg: Vern Kysten sitt brev til regjeringa om vindkraftutbygginga
vern_kysten.jpg

Les organisasjonen "Stopp Raseringa Av Kysten" sitt informasjonsskriv til regjeringa Stoltenberg.

 Brev_til_regjeringa_om_vindkraft_2.pdf

Så kom verkeleg snøen!
Snøbyger i kø for å kle landskapet i vinterskrud
Snøbyger i kø for å kle landskapet i vinterskrud
Gjøkeredet på filmklubben onsdag 15.mars kl. 2000
jack_nicholsons.jpg

Timbuktu Filmklubb slår til med en skikkelig klassiker onsdag 15 mars, kl 2000 på Adolfbuda.

I filmen Gjøkeredet soner Jack Nicholsons McMurphy en dom for voldtekt og står i fare for å bli sendt på straffarbeid på grunn av en del episoder i fengselet. I stedet simulerer han gal og lykkes slik å bli sendt til en mentalinstitusjon for observasjon.
Filmen høstet hele fem oscar, og Jack Nicholson fikk oscar for beste mannlige hovedrolle.

Gjøkeredet, amerikansk, 1975. Regi : Milos Forman

Filmprogram våren 2006
timbuktu.jpg

VÅRPROGRAM 2006

Onsdag 22 februar, kl 20.30:

Motorsykkeldagbøkene, spansk 2004. Regi: Walter Salles.
I 1952 legger den alvorlige medisinstudenten Ernesto Guevare de la Serna (Che Guevara) og hans venn, den kvinneglade biokjemikeren Alberto Granado ut på en reise for å oppdage det virkelige Sør-Amerika. De starter turen som romantiske svermere, men på den åtte måneder lange reisensetter møtet med kuede arbeidere og en koloni av spedalske varige spor og leder dem inn på andre livsløp..

Onsdag 15 mars, kl 20.30

Gjøkeredet, amerikansk, 1975. Regi : Milos Forman
Jack Nicholsons McMurphy soner en dom for voldtekt og står i fare for å bli sendt på straffarbeid på grunn av en del episoder i fengselet. I stedet simulerer han gal og lykkes slik å bli sendt til en mentalinstitusjon for observasjon.
Filmen høstet hele fem oscar, og Jack Nicholson fikk oscar for beste mannlige hovedrolle.

Onsdag 5.april, kl 20.30:

Amelie fra Montmatre, fransk, tysk 2001. Regi: Jean Pierre Jeunet
Amélie er en vimsete og litt naiv ung pariserinne som kommer fra et lett dysfunksjonelt miljø. Men hun finner ut at dysfunksjonalitet kan bøtes på, hvis noen bare tar på seg å være den som gir folk det nødvendige lille dyttet i ryggen. Hennes små inngrep i folks liv gir de mest fantastiske resultater, men klarer hun også å gi seg selv den sjansen hun fortjener når den dukker opp – i Nino Quincampiox´skikkelse? Amélie minner kanskje litt om Hamlet fordi den tematiserer handlingslammelse hos personer som vet hva de vil, men noe tungt skjebnedrama er dette overflødighetshornet av en film absolutt ikke.

Onsdag 26.april, kl 20.30:
Postmannen,. italiensk, 1995. Regi: Michael Radford.
Dikteren Pablo Neruda er utvist av Chile av politiske årsaker, og sammen med sin frue må han leve i eksil på denne lille øya. Mario får jobb som postbud for den kjente dikteren da han kommer, og helt betatt ser han mengden med fanpost Pablo får fra sine kvinnelige lesere. Som han har fått beskjed om holder Mario seg unna all konversasjon med Pablo - helt til han treffer barpiken Beatrice, som han blir dypt og inderlig forelsket i.

Filmstyret tar forbehold om eventuelle endringer.

Timbuktu Filmklubb
timbuktu.jpg
Klubben ble stifta i november 2005 og har filmpremiere onsdag 1. februar.
Lokalene er i Adolfbuda, der filmene blir vist på et 2 x 2 m stort lerret. Som seg hør og bør på kino er det også et lite kiosksalg. Inngangsbilletten inkluderer medlemsskap i Timbuktu Filmklubb.

Test

Månelyst
Hardbalne Gjerdsvikarar
Frå venstre; Tore Lillestøl, Sindre Slettestøl, Geir Stormbringer og Mathias Gjerde. Leif Ole Stokseth, Paul Endre Sætre, Roger Møller, Arnfinn Hide og Even Gjerde var (som vanleg) ikkje til stades då bilda vart tekne.
Frå venstre; Tore Lillestøl, Sindre Slettestøl, Geir Stormbringer og Mathias Gjerde. Leif Ole Stokseth, Paul Endre Sætre, Roger Møller, Arnfinn Hide og Even Gjerde var (som vanleg) ikkje til stades då bilda vart tekne.

Ein gong i veka møtes ni karer i Gjerdsvika for å spele fotball. Dei er alle godt vaksne og nektar for at dei vart inspirert av Tuftegutane til å kome seg opp av sofaen. Bård Tufte derimot, er eit forbilde. Det merkes på dei humoristiske karane der artige kommentarar heng laust i lufta. Dei stiller ikkje høge krav til dei som vil vere med å spele, men eit av dei er at du IKKJE skal vere særleg interessert i fotball! For høgt nivå kvalifiserar til andre lag. Her skal humor og sjølironi ha høgast vekt.

Det er Even Gjerde som syt for at tempoet er på topp. Han er trenar for laget, og karane meiner han gjer ei framifrå jobb. Det herskar likevel tvil om trenarrolla er sjølutpeika eller samrøystes vedteke.
Han firer visstnok ikkje på krava, og krev disiplin såleis som action. Det skal seies at Trener- Even ikkje var på plass under seansen og difor ikkje kan forsvare seg overfor kommentarane frå dei spøkefulle karane.

Ved denne treninga er gjengen redusert. Det er ei urovekkande høg frekvens av skader og sjukdom på laget, men det skremmer ikkje dagens utøvarar. Sindre Slettestøl, Mathias Gjerde, Geir Stormbringer og Tore Lillestøl går laus på ballen i frisk stil. Her er det høgt tempo og dempa jubelrop ved scoring. Sveitta renn og det er ikkje tvil om at gutane får seg god trim, sjølv utan trenaren sine tilrop.
På spørsmål om de tenker på å starte et oldboyslag, er svaret kontant nei. Til det er dei altfor unge, meinar dei og kjem med fleire artige eksemplar på sin pure ungdom.

HNS

Mark Savage
Mark med kjæresten Kristin fra Ulsteinvik
Mark med kjæresten Kristin fra Ulsteinvik

Mark med det lite treffende etternavnet (savage betyr villmann) kom til Gjerdsvika tidligere i år da han kjøpte gammelhuset til Ingeborg Strand frampå ”myrane”.
Han er fra Exeter som ligger i provinsen Devon i Sør-England. Han er den eldste av fire søsken, noe som karakteriseres som en stor familie i hans hjemland. Han har studert språk og forretningsledelse, og har undervist i disse fagene over ti år hovedsakelig på høyskole og universitet.
Han har også gitt ut en bok om som heter ”Citizenship” som omhandler hvordan barn i skolen også må opplæres til å oppføre seg som respektfulle mennesker. Den er nå under revisjon, og Mark utelukker ikke at han med tiden kommer til å skrive en bok av mer skjønnlitterær art.

Mark er som mange andre gutter svært interessert i bil. Han er som den eneste i Norge innehaver av en 71-modell VW Karmann Ghia. Denne importerte han etter at han forsøkte å få med seg en topp modell Mercedes på flyttelasset til Norge . På grunn av toll og avgiftsbestemmelser i Norge ble den altfor dyr å ta med, så Mark bestemte seg for å ta inn veteranbilen i stedet som det er mildere regler for.
Han er på tross av strenge norske importregler blitt svært glad i Norge, og forteller at når han kjørte inn i Møre og Romsdal følte han det som om han var kommet hjem!
Mark ble inspirert av sin bror til å reise til Norge. Broren er geolog, og reiste i studietiden til Norge på feltarbeid. Han anbefalte landet varmt til Mark. For tre år siden reiste Mark hit for første gang. Han ble straks forelsket i Gjerdsvika og liker seg godt i det gamle huset til Ingeborg. Han jobber på Sandanger og trives med det varierte og fysiske arbeidet dette gir.
Det hører også med til Marks historie at han i kjelleren fant en side av en gammel fiskekasse. På denne var det stemplet med store bokstaver navnet på hans hjemby; Exeter! Mark tolket dette som et tegn på at han virkelig har kommet hjem!

FJELLTRIMMEN 2004/2005

Det var vel ingen overraskelse at Trond Hide stakk av med førsteplassen også i år. Han har vært på Hidsegga hele 117 ganger og sanket tilsammen over 2400 poeng! Det er ikke mange som kan hamle opp med denne karen, Wenche Bjørkeng ble nummer to med solide 465 poeng. Tredjemann som fikk premie var Kristin Meli med 280 poeng.
I år var det fire stykker som var på alle toppene; disse var Wenche G. Sætre, Jenny G. Sætre, Elisabeth Slettestøl og Wenche Bjørkeng. Kravet er imidlertid at du klarer sju av åtte topper, dette var det sju stykker i år som greide.
Hidsegga var best besøkt i år, ikke overraskende med Trond Hides besøksfrekvens..
Selhaugane var dårligst besøkt, med bare 52 signaturer. Av disse eide Bodvar Husøy 12, og Aasmund Ulvund 13. Arbeidet er imidlertid godt i gang med å lage sti opp til Hanen via Selhaugane, med løype som starter rett vest for skogen til Husøy.
Hele 33 barn deltok, og Emil G. Sætre ble den heldige vinner av en drikkeflaske.
Vi håper på enda flere fjelltrimmere neste år, og da kan kanskje den nye destinasjonen til Storholen friste? Det er en liten kjapp tur som gir 5 poeng og masse frisk luft i lungene!
Ytring: Vindmølleparken
Illustrqasjonsfoto: Vindmøller og oslo Plaza
Illustrqasjonsfoto: Vindmøller og oslo Plaza

Ein god illustrasjon på storleiken av møllene kkjem her:

Oslo Plaza er 117 meter høgt. Det har 37 etasjar, og er Noregs høgaste hus,
folk har hoppa i fallskjerm frå toppen mange gongar...!
Den største mølla som er bygd i Norge fram til no, er på 3 MW og står på Hunhammer fjellet i Trøndelag.

(På eit møte i Haugsbygda sa Hydro at dei skulle bygge 3 MW møller, men Hydro har søkt om max 3.5 MW her ute).

Hunhammer møllene er 85 meter til senter(ref: teknisk ukeblad), og proppelldiameter på 90 meter. Altså en rotorhøgda på 130 meter over bakken. Dette er like høgt som et 40 etasjes hus! Dette er den høgaste konstrukjonen som er bygd på landjorda i Norge. Det er eit skrekkscenario å plassere slike monstermøller på dei høgste fjelltoppane på Gurskeøya. Med det jeg/vi vet så er det ingen annan plass i Noreg, der det er planlagt slike møller så høgt over havet. Jeg er overbevist om at dersom hydro får konsesjon, så bygger dei møller på 3.5 MW, som er designet, men ikke bygd i Noreg ennå(Siste tigjengelig teknologi prinsippet).

Disse møllene vert då ca 150 meter høye, fordi meir effekt krever større blad-areal, og høgda må aukast for å unngå turbulens frå bakken.

Tenk deg ein skog av monstermøller på høgde med 45 etasjes hus rundt Gjersvika.....

Det er helt umulig å være tilhenger av dette uten å ha sterke økonomisk interesser i prosjektet eller være "steikje gal"!

av Kjetil Scheide